انزلي چگونه انزلي شد؟

انزلي چگونه انزلي شد؟

يكي از مطالب زيبا و خواندني تاريخ كشور عزيزمان ايران، بي شك سابقه ي نام گذاري شهرها و شهرستان هاي اين مرز و بوم است كه با مراجعه به منابع، به گذشته ي تاريخي اين نامگذاري ها پي مي بريم. يكي از اين شهرهاي جذاب و تاريخي شهر انزلي با پهناي 50 كيلومتر مربع، در كناره ي جنوب باختري درياي مازندران است. نام اين شهر پس از پيروزي انقلاب اسلامي به بندر انزلي تغيير يافته و امروز به دليل داشتن بستگي با كشور فدراتيو روسيه و ديگر كشورها، داراي جايگاه مهم ويژه اي بوده و به وسيله كانال هاي ولگا و ولگادن به درياي سياه و از آن جا به اروپاي شمالي و اروپاي جنوبي بستگي دارد.
جغرافيادانان بر اين باورند كه انزلي جايي است كه سه سوي آن، آب و يك سوي آن، خشكي است. هم رسته اين واژه، واژگان ديگري نيز وجود دارد كه آخرشان به
«ج» ختم مي شود و مي توان گفت انزلي در اصل «انزليج» بوده و انزليج به معني اسكله اي بوده كه جلوي رودخانه براي پهلوگرفتن كرجي ها مي ساختند. به علاوه در گذشته هر كس را به اين بندر نسبت مي دادند «انزليجي» مي خواندند اما در كل بر اين باور هستند كه واژه انزلي يك واژه فارسي نيست، و بايستي از زبان آرامي و آشوري باشد، زيرا پس از چيرگي آشور، نام بسياري از شهرها، رودها و درياچه هاي ارمنستان، آذربايجان و كردستان تا همدان را به زبان خود، تغيير دادند. از اين رو به افتخار كوروش بزرگ، نام دروازه نواحي مسكوني خود را در درياي مازندران «انزان» و «انشان» ناميدند و واژه «انزلي» دگرگون شده انزان است.

كوچ آشوريها به بندرانزلي مصادف است با ابتداي قرن بيستم و آغاز نسل كشي آشوريها در منطقه حكاري و اورميه كه كم كم روسيه بسياري از آنها را از راه دريا به بندرانزلي كوچاند اما ورود اوليه و سكونت ارمني‌ها در نواحي شمالي ايران و استان گيلان به دوران حكومتي شاه‌عباس باز مي‌گردد كه در حدود ۲۴ الي ۲۷ هزار خانوار ارمني جهت زراعت و پرورش كرم ابريشم به اين منطقه كوچانده شدند.

هم اكنون مجموع خانواده هاي ارمني و آشوري در بندر انزلي كمتر از ده خانوار تخمين زده مي شود.

 

اسكله بندر انزلي